Ingredientai

Modifikuotas krakmolas
Modifikuotas krakmolas – tai krakmolas, kuris gali būti išgaunamas iš bulvių, kukurūzų, tapijokos, kviečių ir t.t. Tai įprastas krakmolas, kuris gali ir yra naudojamas namų virtuvėse, bet pritaikomas gamybinėms sąlygoms jį apdirbant (kitaip sakant -modifikuojant) taip, kad jis taptų atsparesnis aukštoms temperatūroms. Didesnio atsparumo modifikuotas krakmolas gaunamas jį perspaudžiant arba apdirbant rūgštimis ar šarmais, kad susidarytų papildomos tarpmolekulinės jungtys ir krakmolas kaitinant greitai nesuirtų (kaip perkaitintame kisieliuje). Modifikuoti krakmolai plačiai naudojami pramonėje, kur gaminamos didelės partijos gaminių, kurie turi būti ilgesnį laiką kaitinami, pasterizuojami, sterilizuojami bei perpumpuojami siurbliais ir pilstomi automatine įranga, nes paprastų krakmolų jautrios molekulės paprasčiausiai suirtų ir išsiskirtų vanduo, o produktai pavandenytų. Modifikuotas krakmolas neturi nieko bendro su GMO modifikacija. Tirštiklis – medžiaga padidinanti maisto produkto tirštumą. Stabilizatorius – medžiaga, kuri sulaiko nesimaišančių žaliavų išsisluoksniavimą (pvz. aliejaus ir vandens) Tirštikliais ir stabilizatoriais dažnai įvardinamos tos pačios medžiagos, nes jų funkcijos yra susijusios ir vykdomos tuo pat metu (pvz. tirštiklis ir tirština, ir stabilizuoja majonezo emulsiją). Gana dažnai tai gamtinės prigimties medžiagos (maistinės skaidulos) išgaunamos iš ankštinių kultūrų, dumblių, vaisių luobelių (pektinas, pupenių derva, natrio alginatas, karageninas, celiuliozė). Taip pat tai gali būti ir fermentacijos metu gaunamos (ksantano derva), ir sintetinamos medžiagos. Maisto pramonėje šios medžiagos naudojamos labai plačiai norint suteikti stabilią konsistenciją padažuose (ypač aliejaus-vandens pagrindu, majonezuose), užtepuose, tepiųjų riebalų mišiniuose, dešrose ir dešrelėse, sūrių produktuose, augalinių ir gyvūninių riebalų mišiniuose (grietinės prototipuose), jogurtuose, pieno gėrimuose, gaiviuosiuose gėrimuose su minkštimu ar dalelėmis, desertuose, žele, sausose sriubose bei įvairiuose kituose mišiniuose.
Melasa
Melasa - tai šalutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius ar cukranendres į cukrų. Melasa yra tirštas, klampus, tamsiai rudos spalvos skystis, saldus, specifinio aitraus skonio. Melasos kokybė priklauso nuo cukrinių runkelių arba cukranendrių kiekio. Maisto pramonėje melasa vartojama kaip natūralus saldiklis, kuris suteikia specifinį malonų skonį. Dedama į įvairius kepinius, saldumynus, gėrimus, dribsnius padažus, desertus, kitą. Nei sacharidų sirupai, nei melasa Suslavičiaus gaminiuose nenaudojami.

Eiti prie įrankių juostos