Ingredientai

Saldikliai
Saldikliai (aspartamas, sacharinas, stevia, kiti) – dirbtinės medžiagos, neturinčios cukraus, bet suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Saldikliai plačiai naudojami kramtomose gumose, gėrimuose, taip pat norint atsisakyti cukraus specialių produktuose (pvz. diabetikams). Didžioji dalis saldiklių turi specifinį poskonį, taip pat perdozavimas gali neigiamai paveikti žmogaus organizmą, todėl mūsų šalyje saldikliai nėra labai populiarūs. Saldikliai yra maisto priedai ir jei produktas yra gaminamas su jais, tai turi būti aiškiai nurodyta šalia produkto pavadinimo.
Skaidulinės medžiagos
Skaidulinės medžiagos – tai polisacharidai, kurių žmogaus virškinimo trakte neskaido virškinimo fermentai. Šios angliavandenių skaidulos gali būti netirpiosios (pektinai, celiuliozė, ligninas) ir tirpiosios (akacijų, pupenių dervos, alginatai, karageninas, kiti hidrokoloidai). Skaidulinių medžiagų daugiausia yra grūdinėse kultūrose bei vaisiuose ir daržovėse. Pramoniniu būdu skaidulinės medžiagos išgaunamos iš bulvių, kviečių, citrusinių vaisių, akacijos sakų, dumblių, ankštinių augalų. Teigiamas poveikis žmogaus virškinimui yra sąlygotas tuo, kad skaidulinės medžiagos yra tinkama terpė žarnyno mikroflorai vystytis bei skatina žarnyno peristaltiką. Dar skaidulinės medžiagos gali būti vadinamos prebiotikais. Suslavičiaus pomidorų padažai Klasikinis, Trintų pomidorų, o taip pat Kečupas be krakmolo yra gaminami papildomai pridedant skaidulinių medžiagų, išgautų iš bulvių bei akacijos sakų.
Eiti prie įrankių juostos